Příběh Sedity začíná před téměř 70 lety, kdy byla výroba trvanlivého pečiva - oplatek, perníků či sušenek ještě v plenkách. I když se řemeslu věnovalo mnoho drobných podniků, chyběla jim společná hnací síla.
V 50.letech se proto začaly menší výrobny sdružovat. Spolu byli silnější, mohli vyrábět více a kvalitněji a průmysl se mohl rozvíjet. Takto vznikli i Slovenské pečivárne v Seredi, to se psal rok 1953.
Slovenské pečivárne spojili provoz z celého Slovenska. Od Studeníka v Holíči přes piešťanskú Maškrtu, pernikáreň Danielis v Leviciach, závod Alibaba v Brodzanoch a dielňu Réczky ve Zlatých Moravciach až po kremnický závod WECO, ružomberské závody Hana a výrobny Tatranka v Liptovskom Hrádku.
Při pohledu zpět se nám může zdát, že je to už pěkně dlouho, ale i přesto některé výrobky z této éry přežili a na pultech obchodů jsou k dostání i dnes.
Tipnete si, které to jsou?
Tvůrci Horalek - Pavol Jakubec a Štefan Kassay
Tradiční receptura Horalek vznikla v roce 1965. Horalky však vznikly úplnou náhodou. Na trhu byl nedostatek lískových oříšků, které se přidávali do Tatranek, a tak se musela pozměnit jejich receptura. S nápadem vyměnit oříšky za arašídy, přišel Štefan Kassay - zaměstnanec pekárenského podniku v Seredi. Do náplně se tedy přidaly arašídy a vznikla nová receptura.
Změnou receptu, se však musel změnit i název a tato náhoda, tak přinesla na svět oblíbenou Horalku.
Přesná receptura není veřejnosti dodnes známa. Víme jen, že se vyrábí ze tří základních komponentů. Oplatkové pláty, kakaovo-arašídový krém a kakaová poleva po okrajích.
Dnes se vyrobí téměř 57 miliónů Horalek ročně a vyváží se do deseti států světa.
Princezky se v Pečivárňach Sereď vyrábějí od roku 1968 jako kakaové sendvičové sušenky s kávou a krémovou náplní. Nejstarší zachovaný obrázek pochází z roku 1992, obrázek původního obalu se bohužel nezachoval. Z vyprávění tehdejších zaměstnanců však víme, že byly balené do obalu z průsvitné fólie s bílou grafikou. Ta na obale korespondovala s názvem Princezky, na obale byly zobrazené tři princezny.
Dvě sušenky, vzor na povrchu a kakaová náplň uprostřed - to je Romanca. Zabalená do celofánu s nálepkou, nesla jednoduchý nápis Romanca. Takto při jejím vzniku v roce 1960 vypadala. Nový obal /vlevo/ je z roku 1970.
Píše se rok 1969 kdy vznikl samostatný podnik Pečivárne Sereď. S ředitelstvím v Bratislavě se otevřeli možnosti na oživení výroby, zvýšení produkce či nákup nové technologie. A právě v tomto roce přišla na svět Mila řezy - oplatka polomáčená v kakaové polevě s mléčnou krémovou náplní.
Nejdříve se ručně balila jen do papíru s přilepenou etiketou. V roce 1982 však přišel obal nový, tentokrát plastová folie, a modrá verze Mila oplatků byla na světě. Ovšem původní etiketa zůstala, jen se už tiskla na celý obal.
O pár let později, přesněji v roce 1986, se opět obal změnil. Tentokrát si designéři vybrali zelenou barvu, a tento obal zůstal, až na grafické úpravy stejný dodnes.
V roce 1984 se začali vyrábět tvarované Venčeky, ovšem jejich výroba netrvala dlouho. Problém byl tvar sušenek, která měla vysoké výstupy. Venčeky při balení zapadali jeden do druhého a tím bylo nemožné dodržovat váhu 110g. I když se tenkrát každý balíček musel převážit, aby stanovenou normu splňovali, jejich výroba se pozastavila.
O tři roky později se započala výroba sušenek s názvem Venčeky vaječné, kakaové, které byly obalované v cukru. Tvar už byl mírně pozměněn, tak se u výroby zůstalo. Zůstala i původní receptura, která prakticky zůstala bez změny dodnes.
Poprvé byly vyrobeny a pojmenovány v roce 1945. Zpočátku, při ruční výrobě, měly trojúhelníkový tvar jako štíty hor, z čehož byl také odvozen jejich název, ale vzhledem ke komplikovanější výrobě oplatek trojúhelníkovitého tvaru (aplikace polevy a balení při sériové výrobě) byl nakonec zvolen tvar obdélníkový. Tatranky se skládaly ze šesti plátů, které se mazaly lískooříškovým krémem a na hrany se nanášela čokoláda. Technologii automatické výroby vynalezl pracovník Vilém Škvarlo. Náplň byla původně oříšková, později také čokoládová a arašídová. Při vzniku receptury firmu však limitovaly suroviny, které mohla použít. Po válce totiž nebylo prakticky nic k dostání.
V roce 1960 vznikla verze, která měla čokoládovou polevu po celé ploše oplatky, ale vzhledem k vyšší potřebě čokolády bylo od její výroby upuštěno. Začala se opět vyrábět až po roce 1989, a to pod názvem čokotatranky.
Podle údajů Statistického úřadu se za rok sní v České republice 41 milionů klasických tatranek, přičemž alespoň jednu si během roku koupí každá druhá domácnost.
Nemáčané oplatky s kakaovou krémovou náplní a jednoduchým názvem Kakaové rezy se začal vyrábět v roce 1963. Právě deset let od založení Sedity. V roce 1994 dostaly nový obal /obrázek vpravo/ s podobným designem jako Kávenky.
V roce 1961 se objevily oplatky Kávenky, jedny z původních a zároveň nejstarších produktů Pekáren Sereď. Dva oplatkové řezy, plněné kávovou náplní, byly původně balené vedle sebe v hliníkové zlaté fólii. Grafika dvojbarevného potisku obalu byla orientovaná na výšku.
Kávenky se v roce 1982 převlékly z hliníkové fólie na fólii transparentní se sváry na okrajích. V roce 1994 došlo k další změně: grafika obalu byla orientována na šířku balení, přičemž obal byl vyrobený z hnědé, neprůhledné fólie s barevným potiskem – zeleným a černým nápisem Kávenky a šikmými oranžovými tenkými pruhy. V roce 2001 došlo k další změně obalu. Obal zůstal v hnědém provedení, s méně výraznými oranžovými pruhy, se dvěma nápisy Kávenky (zeleným a hnědým), v pravém spodním rohu se objevila dvě kávová zrna, v pravém horním rohu nové logo Sedity, které doznalo změny v témže roce. Nové, daleko výraznější logo více zobrazovalo sušenku, v původním logu málo čitelnou, a přibyl nápis Sedita a rok založení pekárny, které v původním logu nebyly.
V roce 2004 byl obal znovu a výrazněji změněn, přibylo vyobrazení oplatek a šálku s kávou, zůstal jeden bílý nápis Kávenky oproti původním dvěma, zmizely také oranžové příčné proužky. V roce 2009 došlo k dalším jemným grafickým změnám v důsledku rozšíření produktové řady o Kávenky Cappuccino, v roce 2010 přibyly Kávenky Latte a Kávenky Arabica a v roce 2014 se objevila limitovaná edice Kávenky cappuccino – skořice. V roce 2015 produktovou řadu doplnily v čokoládě máčené Kávenky Moka, jejichž potisk byl orientovaný na výšku, jako historicky úplně první balení těchto oplatek. Kávenky byly v rámci RETRO Týdne prodávané v obalu z roku 1982, v průhledné folii s velmi jednoduchým potiskem hnědými a zelenými nápisy Kávenky.
První zaznamenaná výroba sušenek Club proběhla v roce 1968. Sušenky se v té době balili do hliníkové folie na italských strojích ACMA. "Jazzová" grafika s hudebním motivem prvního obalu sušenek byla po mnoho let synonymem do zlatova upečených, máslem voňavých kulatých sušenek. První změna původního obalu přišla až v roce 1992 a dostala tak dětského designu.
Zdroj: ČT, YouTube, archiv Retro muzeum Brno, www.sedita.sk